Peter Wessel Tordenskiold

Peter TordenskioldTordenskiold blev født 1690 og døde 1720.

Dansk-norsk søhelt født i Trondheim som Peter Jansen Wessel, søn af rådmand Jan Wessel. Som 14-årig stak han af hjemmefra og sejlede til København hvorfra han fik hyre som skibsdreng. Som 19-årig blev Peter Wessel optaget på Holmens Kadetskole og knap to år senere tildeles han kommandoen over sit første skib, Løwendahls Galej – en nybygget fregat med 20 kanoner og en besætning på 60 mand.

I Frederik 4. regeringstid, under den Store Nordiske Krig, deltog Peter Wessel som kaptajn i flere flådetræfninger. I 1716 blev han adlet som Tordenskiold, og samme år lykkedes det ham at ødelægge en svensk transportflåde i Dynekilen fjord, syd for Frederikshald. Sejren satte en effektiv stopper for svenskernes forsøg på at invadere Norge.

Tre år senere erobrer Tordenskiold byen Marstrand og fæstningen Karlsten, nord for Göteborg. Begrebet Tordenskiolds soldater stammer fra erobringen af Karlsten – ifølge anekdoten var taktikken at få fæstningens kommandant til at tro de belejrende danske soldater, var langt flere end de i virkeligheden var. Kort tid senere besejrede Tordenskiold den resterende del af den svenske flåde i Göteborg og blev herefter udnævnt til viceadmiral.

Blandt øvrige anekdoter der fortælles om Tordenskiold er, da Marstrands kapitulation ikke skete på det aftalte tidspunkt, gik Tordenskiold resolut ind i fæstningen og råbte op til den svenske kommandant: Hva' dælen nøler I efter? – ved I ikke at tiden er udløbet? 

I 1720, kort tid efter afslutningen af den Store Nordiske Krig, blev Tordenskiold dræbt i en duel på kårde ved Hildesheim mod en tidligere svensk oberst J.A. Staël von Holstein.

Med årene blev Tordenskiolds popularitet blev ikke mindre, da tændstikfabrikken H.E. Gosch & Co. begyndte at anvende hans portræt, på deres tændstikæsker. Portrættet blev i øvrigt solgt til Frederiksborgmuseet på en auktion i 1923 og H.E. Gosch støttede da købet økonomisk.

Tordenskiold ligger begravet i Holmens Kirke i København.

   
     

best choice is to buy adipex here.